“AI is geen magie, het is gewoon wiskunde”: Yann LeCun, hoofdonderzoeker voor artificial intelligence bij Meta, over de kracht en potentie van AI


AI is een van de meest invloedrijke en veelbelovende technologieën van onze tijd, maar ook een van de meest complexe en uitdagende. Hoe kunnen we AI optimaal benutten voor het welzijn van de mensheid, zonder de waarden en normen te schenden? Hoe kunnen we AI stimuleren, zonder het te beperken of te misbruiken? Hoe kunnen we AI begrijpen, zonder het te overschatten of te onderschatten?
Deze en andere vragen stonden centraal in een reeks hoorzittingen over kunstmatige intelligentie die werden gehouden door de Subcommittee on Research and Technology van het House Committee on Science, Space, and Technology. Het doel van deze hoorzittingen was om de stand van zaken, de uitdagingen en de kansen van AI te bespreken, en om aanbevelingen te doen voor het federale beleid en de financiering op dit gebied.
Een van de meest indrukwekkende getuigen die werden uitgenodigd om te spreken over hun expertise en visie op AI was Yann LeCun, de hoofdonderzoeker voor artificial intelligence bij Meta, het moederbedrijf van Facebook. LeCun is een van de pioniers en leiders op het gebied van deep learning, een tak van AI die gebruikmaakt van neurale netwerken om complexe patronen te leren uit grote hoeveelheden data. Hij is ook een meta onderzoeker, iemand die onderzoek doet naar het onderzoek zelf, bijvoorbeeld naar de methoden, de resultaten, de kwaliteit of de impact van het onderzoek.
In zijn verklaring liet LeCun zien dat AI een enorme potentie heeft om de mensheid te helpen bij het oplossen van grote problemen, zoals klimaatverandering, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid. Hij liet ook zien dat AI nog ver verwijderd is van het bereiken van menselijke intelligentie of zelfbewustzijn, en dat we ons moeten baseren op wetenschap en rationaliteit om AI te ontwikkelen en te gebruiken. Hij pleitte voor een open en collaboratieve benadering van AI-ontwikkeling, waarbij Meta zijn eigen AI-modellen en -tools beschikbaar stelt voor onderzoekers, ontwikkelaars en gebruikers. Hij suggereerde ook dat de overheid meer moet investeren in fundamenteel en toegepast AI-onderzoek, in infrastructuur en rekenkracht voor AI, en in onderwijs en opleiding voor AI.
LeCun beantwoordde ook vragen van de leden van de subcommissie over verschillende onderwerpen, zoals de ethische, sociale, economische en veiligheidsaspecten van AI; de rol van de overheid, de industrie en de academische wereld in het bevorderen van AI; de behoefte aan onderwijs, talent en diversiteit in AI; en de internationale concurrentie en samenwerking op het gebied van AI. Hij gaf blijk van zijn diepgaande kennis en inzicht in AI, maar ook van zijn nuchterheid en realisme. Hij waarschuwde voor de gevaren van hype, angst of onwetendheid rondom AI, en riep op tot een rationele en verantwoordelijke omgang met deze krachtige technologie.
De hoorzitting met Yann LeCun was een leerzame en inspirerende gelegenheid om meer te weten te komen over de huidige stand en toekomstige richting van AI. Het was ook een unieke kans om te luisteren naar een meta onderzoeker die niet alleen AI maakt, maar ook AI begrijpt.
Zoals hij zelf zei: "AI is geen magie, het is gewoon wiskunde." En wiskunde kun je niet negeren.